Siili pähkinänkuoressa.
Siilit ovat lähtöisin Aasiasta n. 38-54 miljoonan vuoden takaa, jonka jälkeen ne levisivät Afrikkaan ja Pohjois-Amerikkaan. Suomessa ensimmäiset julkiset havainnot siilestä tehtiin 1800 -luvun lopulla.

Nykyään tämä pieni hyönteissyöjä-nisäkäs on Suomessa rauhoitettu, ja se on levinnyt lähes koko Suomeen pohjoista Torniota myöten. Kesäisin se tuhnuttelee metsissä ja ojien perukoilla, mutta talveksi siili etsiytyy mukavan kuohkeaan lehtikasaan tai sopivan lämpöiseen koloon ja vaipuu talvihorrokseen.

Siilit ovat aktiivisimmillaan ilta- ja yöaikaan, jolloin he lähtevä ruuanhaku matkoilleen, jotka voivat olla jopa 13 km pitkiä. Siili viihtyy ruohikkoisessa ja pensastoisessa maastossa lähellä ihmisiä. Ihminen on siilille hyödyksi, sillä siilit voivat majoittua horrostamaan ihmiset lehtikasoihin ja portaikoiden alle.
Siilin keskimääräinen elinikä on 3-7 vuotta, mutta 16 -vuotiaitakin on löydetty.

Siilit katoamassa.
Tutkimuksessamme tutkimme katoavaa siilikantaa Suomessa omien havaintojen, kyselyiden ja uutisoinnin avulla.

Suomessa siili on rauhoitettu eläin, eli ei ole oikeutettua tappaa, häiritä, pyydystää tai hajoittaa sen pesää. Siilin surmaamisesta, murhaamisesta, teilaamisesta, uhraamisesta, tappamisesta, julmasta yliajosta ja heitteille jätöstä seuraa 101€:n sakkorangaistus. Rakentaminen, ympäristön saastuminen, liikenne ja muu ihmisen toiminnan seurauksena siili kannat ovat vähentyneet niin hälyyttävästi, että siili voidaan pian jo luokitella uhanalaiseksi.

Satoja siilejä teurastuu mm. seuraavista ihmisten toiminnoista johtuen:
  • autot
  • rakentaminen
  • puutarhakoneet
  • siima- ja ruohonleikkurit
  • hyönteismyrkyt
  • kokkojen ja risujen polttaminen (siilit hakeutuvat nukkumaan)
  • suihkulähteet ja vesistöt (hukkuminen)
  • ympäristömyrkyt

Hypoteesi
Siilikanta on vähenemässä uhkaavasti ja suurin syy siihen on ihminen. Ihminen vaikuttaa siilin elämään niin välitömästi toiminnallaan (autot ym..)  kuin välillisesti esimerkiksi hakkaamalla metsiä ja tuhoamalla siilien asuinalueita.


1026970.jpg
Milla Paloniemen sarjakuva sarjasta Kiroileva siili.